Covid19 - élet a vírus árnyékában

Covid19 - élet a vírus árnyékában

2020.03.24. - 13. nap

Megérkeztek a "keleti portyázók"

2020. március 24. - LukácsiKriszti

fertozottek_szama_20200324.png

Reggelre 20 fővel nőtt a megbetegedettek száma (187 fő) és sajnos egyre több a járvány halálos áldozata is (9fő).

Ma is ülésezik a Parlament, arról vitáznak,

hogy miért nem szavazta meg tegnap az ellenzék, hogy soron kívül tárgyalhassák Orbán teljhatalmát biztosító törvényt. A javaslat lényege az volt, hogy a veszélyhelyzet miatt a Parlament nélkül, ún rendeleti kormányzással működhessen az ország. A Fidesz azt akarta, hogy a törvénynek ne legyen időbeli korlátja, az ellenzék annyit kért, hogy tegyenek bele időkorlátot a törvénybe, és ha kell később természetesen újra meghosszabbítható a speciális jogalkotási rend. Ma a konkrét törvényről nem szavazhattak, de egy hét múlva azonban gond nélkül meg tudja szavazni a 2/3-os többségével a kormányzópárt.

A Fideszes politikusok természetesen folyamatosan azzal támadják az ellenzéket, hogy a magyarok ellen, a családok ellen vannak, mert meggátolják a járvány elleni védekezést:fidesz.jpg

Korlátlan ideig tartó rendeleti kormányzásra szóló felhatalmazást egyébként egyik európai ország kormánya sem kapott, az angoloknál például fél évre, a franciáknál 2 hónapra szavazta meg ezt a Parlament.

A tegnapi parlamenti ülésen részt vett a fideszes B. Nagy László, akinek azonban házi karanténban kellett volna tartózkodnia, ezért több ellenzéki képviselő felháborodásának adott hangot, hiszen veszélybe sodorta a képviselőtársait.bnagyl.jpg

 

Orbán a járvány negatív hatásait mérséklendő rengeteg intézkedést hozott:

  • az iskolák bezártak, online távoktatással folyik a tanév
  • ugyanez igaz az egyetemekre
  • engedélyezte az óvodák, bölcsődék bezárását, melyet az önkormányzatok meg is tettek
  • a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat adó és járulékkedvezményekkel próbálja segíteni (pl. KATA mentesség júniusig)
  • a lakossági és a vállalati hiteltörlesztéseket felfüggesztették
  • az adó- és egyéb végrehajtásokra moratóriumot rendeltek el
  • az élelmiszer-, vegyi áru- és dohányboltok kivétel minden üzlet kötelezően be kell zárjon 15:00 órakor

A gazdasági intézkedés csomagot a Miniszterelnök úgy kommunikálta, hogy az erre szükséges pénzt „átcsoportosítottuk”, ugyanakkor erre az EU-tól kaptunk 8mrd Ft-ot.

Mivel a szakemberek javaslatai ellenére még mindig sokan vannak az utcákon, az üzletekben, egyre többen követelik a teljes kijárási tilalom elrendelését.

A mai nap fontos eseménye, hogy megérkezett Kínából a 3 millió maszkot és 68 lélegeztetőgépet szállító repülőgép, ahogy Orbán Viktor fogalmazott – a „keleti portyázók” megérkeztek. A Miniszterelnök személyesen vette át a védőeszközöket.orban-viktor-e1585034600820-1024x575.jpg

 Elindult az Index „Iskolatévé” műsora, mellyel az érettségire készülő diákoknak szeretnének segíteni.

iskolateve.jpg

Angliában nem tartják meg az idei érettségiket, a tanárok fogják a diákjaikat értékelni helyette. Sok szakember, pedagógus látja most úgy, hogy a májusi érettségit nem tudják majd időben, biztonsággal megtartani Hazánkban sem, de egyenlőre erről semmilyen hivatalos kommunikáció nincs.

Ma döntés született a Tokió-i nyári olimpia elhalasztásáról, miután több nagy ország (pl Kanada, Ausztrália) is jelezte, hogy sportolói nem vesznek részt az eseményen.

Hazánkban is egyre több lakótelepen köszönik meg esténként tapssal az egészségügyi dolgozók munkáját, vállalkozások pedig meleg étellel, innivalókkal igyekeznek örömet okozni mentőállomások, kórházak dolgozóinak.

A bejegyzés trackback címe:

https://covid19virus.blog.hu/api/trackback/id/tr4615552706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása